- 2 małe cukinie
- 4 pomidory
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 opakowanie świeżych liści szpinaku (200 gramów)
- 200 gramów suchej kaszy gryczanej
- 100 gramów suchej czerwonej soczewicy
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 750 ml bulionu warzywnego/wody
- przyprawy : kurkuma, pieprz cayenne, curry, kminek, bazylia, papryka słodka, papryka chili, oregano
Przygotowanie :
1. Warzywa dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
2. Olej rozgrzać wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek - zeszklić.
3. Do zeszklonej cebuli i czosnku wlać bulion/wodę wsypać pokrojoną w kostkę paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, kaszę i soczewicę. Poddusić około 10 minut.
4. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory, starty imbir i przyprawy, wszystko dusić około 10 minut.
5.Na koniec dodać świeże liście szpinaku, dusić jeszcze około 5 minut.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz