środa, 15 czerwca 2016

"Zupa śmieciowa" czyli gulasz warzywny



W dniu dzisiejszym w mojej kuchni odbyło się tzw. "wietrzenie lodówki" a co z tym idzie wielki miszmasz w garnku. Takie kombinacje to możliwość powstania bardzo ciekawych połączeń smakowych, przykładem jest "Zupa śmieciowa" czyli a'la gulasz warzywny. Szybki bo jedno garnkowy. Idealny, gdy nasz czas w kuchni jest ograniczony.






Przepis :
  • 2 małe cukinie
  • 4 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie świeżych liści szpinaku (200 gramów)
  • 200 gramów suchej kaszy gryczanej
  • 100 gramów suchej czerwonej soczewicy
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 750 ml bulionu warzywnego/wody
  • przyprawy : kurkuma, pieprz cayenne, curry, kminek, bazylia, papryka słodka, papryka chili, oregano
Przygotowanie :
1. Warzywa dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
2. Olej rozgrzać wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek - zeszklić.
3. Do zeszklonej cebuli i czosnku wlać bulion/wodę wsypać pokrojoną w kostkę paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, kaszę i soczewicę. Poddusić około 10 minut.
4. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory, starty imbir i przyprawy, wszystko dusić około 10 minut.
5.Na koniec dodać świeże liście szpinaku, dusić jeszcze około 5 minut.

Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz