niedziela, 3 lipca 2016

Szybki torcik cukiniowo-brzoskwiniowy



Lato w pełni, dlatego trzeba korzystać z jego dobrodziejstw. Ilość sezonowych warzyw i owoców jest tak duży, że stwarza to możliwość tworzenia nowych połączeń smakowych.
Połączenie cukinii i brzoskwini może wydawać się niedorzeczny, ale smak jest tego warty.
Deser bardzo szybki, zdrowy i dietetyczny.




Przepis na "zielony biszkopt" :

  • 200 gramów mąki owsianej
  • 350 gramów musu z cukinii
  • 1 kopiata łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
  • sok i skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • ulubione słodzidło
  • szczypta soli i cynamonu

Galaretka brzoskwiniowa :
  • 500 gramów musu z dojrzałych brzoskwiń
  • 10 gramów agar-agar
  • 6 stołowych łyżek mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru koksowego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie :
1. Cukinie dokładnie umyć, oczyścić z wnętrza i zmiksować na mus.
2. Do miski wsypać suche składniki, dokładnie wymieszać.
3. Do miski z suchymi składnikami wlać mus cukiniowy, sok, aromat i skórkę. Wszystko dokładnie wymieszać do momentu, aż masa stanie się gęsta.
4. Tortownice (u mnie średnicy około 15 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Piec 55-60 minut w 180 stopni.
6. Upieczone ciasto odłożyć do wystygnięcia.
7. Wystygły biszkopt przyciąć na dwie części. Dolną częścią biszkoptu wyłożyć tortownicę, przełożyć wystygłą galaretką brzoskwiniową następnie nałożyć górną cześć biszkoptu.

Przygotowanie galaretki brzoskwiniowej :
1. Brzoskwinie umyć, obierać ze skórki i zmiksować na mus.
2. Zagotować mleko. Do gotującego się mleka dodać agar-agar i mieszać, aż masą zgęstnieje.
3. Do musu brzoskwiniowego dodać gęstą masę z agar-agar, cukier koksowy i cynamon. Wszystko dokładnie zmiksować.
4. Odłożyć do wystygnięcia.

Smacznego !





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, w smaku również wyszedł fajnie :)
      Pozdrawiam Piotrek

      Usuń
  2. Niesamowite połączenie składników, musimy koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam. Wyjątkowo smaczne, bardzo zdrowe i zdrowe.
      Pozdrawiam Piotrek :)

      Usuń