niedziela, 4 września 2016

Chlebek piernikowy z "węgierkami"




Chlebek piernikowy z "węgierkami" to propozycja na szybkie, zdrowe i rozgrzewające ciasto, które idealnie sprawdzi się na chłodne poranki, niedzielny deser czy posiłek do szkoły, pracy.



Składniki :
  • 2 szklanki mąki owsianej (około 200 gramów)
  • 400 gramów śliwek "węgierek" + garść do dekoracji
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 op. drożdży instant 
  • 1/2 op. przyprawy do piernika Prymat
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • ulubione słodzidło
Przygotowanie :
1. Do miski wsypać drożdże wraz z mąką. Wlać ciepłe mleko roślinne, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Odstawić na około 10 minut.
2. Śliwki pozbawić pestek, pokroić w kostkę.
3. Po 10 minutach dodać pokrojone śliwki wraz z resztą składników - wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
5. Piec w 180 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka)

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz