piątek, 23 września 2016

Piotrkowskie Gołąbki

"Piotrkowskie Gołąbki" to propozycja na pełnowartościowy, wegański obiad.







Przepis :
  • 100 gramów suchej kaszy jaglanej
  • 100 gramów czerwonej soczewicy
  • 1/2 litra wody/bulionu warzywnego
  • 2 sztuki kopru włoskiego
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 mała cebula 
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki otrąb okriszowych
  • sól himalajska
  • pieprz ziołowy, pieprz cayenne
  • mała główka kapusty
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego






Sos pomidorowy :
  • 0,5 kg pomidorów malinówek
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku 

Przygotowanie :
1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, moczyć 3-4 godziny. Po namoczeniu odlać wodę , pokroić w kostkę.
2. Główkę kapusty sparzyć w wrzątku.
3. Kaszę wraz z soczewicą opłukać kilka razy pod bieżącą wodą.
4. Koper włoski, cebule opłukać i pokroić w kostkę.  Podsmażyć na oleju kokosowym.
5. Do podsmażonej cebuli wlać bulion, wsypać kaszę, soczewicę, pokrojone grzyby, otręby orkiszowe oraz posiekany koperek. Gotować wszystko około 10-15 minut, aż kasza zmięknie.
6. Na koniec gotowania dodać sól i pieprz.
*Ważne : jeżeli farsz będzie zawierał zbyt dużo wody, nadmiar należy odlać.
7. Farsz zawijać w liście sparzonej kapusty.
8. Uformowane gołąbki ułożyć w gęsiarce, zalać wodą.
9. Zapiekać, aż liście kapusty zmiękną.

Przygotowanie sosu :
1. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę dodać płatki drożdżowe, sól pieprz oraz wyciśnięty czosnek.
2. Wszystkie składniki zagotować, następnie zmiksować na gładką masę.
3. Gołąbki polewać sosem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz