"Piotrkowskie Gołąbki" to propozycja na pełnowartościowy, wegański obiad.
Przygotowanie :
Przepis :
- 100 gramów suchej kaszy jaglanej
- 100 gramów czerwonej soczewicy
- 1/2 litra wody/bulionu warzywnego
- 2 sztuki kopru włoskiego
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki otrąb okriszowych
- sól himalajska
- pieprz ziołowy, pieprz cayenne
- mała główka kapusty
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sos pomidorowy :
- 0,5 kg pomidorów malinówek
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie :
1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, moczyć 3-4 godziny. Po namoczeniu odlać wodę , pokroić w kostkę.
2. Główkę kapusty sparzyć w wrzątku.
3. Kaszę wraz z soczewicą opłukać kilka razy pod bieżącą wodą.
4. Koper włoski, cebule opłukać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju kokosowym.
5. Do podsmażonej cebuli wlać bulion, wsypać kaszę, soczewicę, pokrojone grzyby, otręby orkiszowe oraz posiekany koperek. Gotować wszystko około 10-15 minut, aż kasza zmięknie.
6. Na koniec gotowania dodać sól i pieprz.
*Ważne : jeżeli farsz będzie zawierał zbyt dużo wody, nadmiar należy odlać.
7. Farsz zawijać w liście sparzonej kapusty.
8. Uformowane gołąbki ułożyć w gęsiarce, zalać wodą.
9. Zapiekać, aż liście kapusty zmiękną.
Przygotowanie sosu :
1. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę dodać płatki drożdżowe, sól pieprz oraz wyciśnięty czosnek.
2. Wszystkie składniki zagotować, następnie zmiksować na gładką masę.
3. Gołąbki polewać sosem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz