Uwielbiam różnego rodzaju dania na bazie warzyw te na słodka i wytrawnie. Od pewnego czasu cukinia jest bazą do moich ciast i placuszków. Coś co wydaje nam się dziwne w połączeniu okazuje się bardzo smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu.
Moja przygoda z weganizmem nauczyła mnie, że w kuchni roślinnej jest tak ogromna możliwość łączenia produktów jaką sobie na co dzień nie wyobrażamy.
Przepis :
- 200 gramów startej na małych oczkach cukinii
- 100 gramów mąki owsianej
- 1 kopiata łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej o smaku waniliowym
- 1 łyżeczka lnu mielonego + 4 łyżki mleka roślinnego
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
- 1/2 szklanki malin
- ulubione słodzidło
Przygotowanie :
1. Len połączyć z czterema łyżkami mleka roślinnego, dokładnie wymieszać do momentu powstania "wegańskiego jaja". Odłożyć do lodówki na około 10 minut.
2. Startą cukinię połączyć z resztą składników, dodać wcześnie przygotowane "wegańskie jajo". Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
3. Smażyć po obu stronach na suchej patelni do zarumienienia.
4. Placuszki podawać z świeżymi malinami.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz