Placuszki cukiniowo-kawowe

Uwielbiam różnego rodzaju dania na bazie warzyw te na słodka i wytrawnie. Od pewnego czasu cukinia jest bazą do moich ciast i placuszków. Coś co wydaje nam się dziwne w połączeniu okazuje się bardzo smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. 
Moja przygoda z weganizmem nauczyła mnie, że w kuchni roślinnej jest tak ogromna możliwość łączenia produktów jaką sobie na co dzień nie wyobrażamy.






Przepis :
  • 200 gramów startej na małych oczkach cukinii 
  • 100 gramów mąki owsianej
  • 1 kopiata łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej o smaku waniliowym
  • 1 łyżeczka lnu mielonego + 4 łyżki mleka roślinnego 
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/2 szklanki malin
  • ulubione słodzidło




Przygotowanie :
1. Len połączyć z czterema łyżkami mleka roślinnego, dokładnie wymieszać do momentu powstania "wegańskiego jaja". Odłożyć do lodówki na około 10 minut.
2. Startą cukinię połączyć z resztą składników, dodać wcześnie przygotowane "wegańskie jajo". Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
3. Smażyć po obu stronach na suchej patelni do zarumienienia.
4. Placuszki podawać z świeżymi malinami.

Smacznego !

Komentarze