niedziela, 11 września 2016

Placuszki cukiniowo-piernikowe

Ostatnio królował kalafior, czas na inne warzywo jakim jest cukinia.
"Placuszki cukiniowo-piernikowe" to propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, posiłek do lunch box'a, deser.



Przepis :

  • 300 gramów puree z cukinii
  • 50 gramów mąki sojowej*
  • 50 gramów mąki owsianej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu, mielonych goździków
*zamiast mąki sojowej, możesz użyć np. mąki owsianej, gryczanej lub innej.





Przygotowanie :
1. Cukinie oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na kawałki, piec do momentu aż zmięknie (około 30 minut).
2. Suche składniki połączyć ze sobą, cukinię zmiksować na puree.
3. Cukinię, wodę połączyć z suchymi składnikami, mieszać aż masa stanie się gęsta.
4. Smażyć na suchej patelni po obu stronach do zarumienienia.
5. Podawać z domowym powidłem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz