Dyniowo-kasztanowe placuszki

"Dyniowo-kasztanowe placuszki" to propozycja na prawdziwe jesienne śniadanie. Szybkie, zdrowe i bardzo smaczne placuszki idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły czy też pracy.
Mąka kasztanowa, dynia i przyprawy korzenne to moim zdaniem hit tegorocznej jesieni.








Przepis na 5 sporo wielkości placuszków :

  • 150 gramów puree z dyni piżmowej
  • 50 gramów mąki kasztanowej
  • 50 gramów mąki owsianej/orkiszowej
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, imbiru i kardamonu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • ulubione słodzidło 


Krem dyniowy :
  • 4-5 łyżki puree z dyni piżmowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki jogurtu sojowego
  • słodzidło 


Przygotowanie :
1. Szybciej przygotowane puree z dyni połączyć z mąkami i przyprawami, dokładnie wymieszać.
2. Len mielony połączyć z mlekiem roślinnym, wlać do miski z masą na placuszki, dokładnie wymieszać (masa powinna być dość gęsta).
3. Placuszki smażyć na suchej patelni naleśnikowej po obu stronach do zarumienienia.
4. Podawać z kremem dyniowym.

Smacznego !

Komentarze