"Dyniowo-kasztanowe placuszki" to propozycja na prawdziwe jesienne śniadanie. Szybkie, zdrowe i bardzo smaczne placuszki idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły czy też pracy.
Mąka kasztanowa, dynia i przyprawy korzenne to moim zdaniem hit tegorocznej jesieni.
Przepis na 5 sporo wielkości placuszków :
Mąka kasztanowa, dynia i przyprawy korzenne to moim zdaniem hit tegorocznej jesieni.
Przepis na 5 sporo wielkości placuszków :
- 150 gramów puree z dyni piżmowej
- 50 gramów mąki kasztanowej
- 50 gramów mąki owsianej/orkiszowej
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, imbiru i kardamonu
- 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
- ulubione słodzidło
Krem dyniowy :
- 4-5 łyżki puree z dyni piżmowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki jogurtu sojowego
- słodzidło
Przygotowanie :
1. Szybciej przygotowane puree z dyni połączyć z mąkami i przyprawami, dokładnie wymieszać.
2. Len mielony połączyć z mlekiem roślinnym, wlać do miski z masą na placuszki, dokładnie wymieszać (masa powinna być dość gęsta).
3. Placuszki smażyć na suchej patelni naleśnikowej po obu stronach do zarumienienia.
4. Podawać z kremem dyniowym.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz