wtorek, 1 listopada 2016

Brownie korzenne z soczewicy




Chłodne dni już na dobre zawitały w naszą codzienność, dlatego dzisiejsza propozycja to "Brownie korzenne z soczewicy", które dodatkowo rozgrzeje nas w te zimne i ponure dni.
Ciasto delikatne, kremowe, a zarazem lekko zbite idealnie emituje tak dobrze znane nam "Brownie".



Przepis :
  • 400 gramów suchej czerwonej soczewicy
  • 80 gramów mąki sojowej (owsianej,jaglanej)
  • 20 gramów mąki z tapioki
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki lnu mielonego + 6 łyżek mleka roślinnego
  • 200 gramów jogurtu sojowego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli himalajskiej, pieprzu cayenne
  • ulubione słodzidło 


Przygotowanie :
1. Soczewice opłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Gotować do miękkości (około 10-15 minut).
2. Len zalać ciepłym mlekiem roślinnym, odstawić na kilka minut.
3. Ugotowaną soczewice, banany zmiksować na gładką masę.
4. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać. Następnie dodać zmiksowaną soczewicę, banany, mleko i roztwór z lnu. Dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gęsta.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Piec około 60 minut w 180 stopniach C.
7. Podawać z domowym powidłem.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Czy moge czymś zastąpić mąkę z tapioki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobią ziemniaczaną. Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń