poniedziałek, 14 listopada 2016

Jagielnik cynamonowo-dyniowy

http://gotujacyvegepiotrek.blogspot.com/2016/11/moje-weganskie-boze-narodzenie.html

Oto moja pierwsza propozycja na "Tort Bożonarodzeniowy". Choć do Świąt Bożego Narodzenia zostało 39 dni warto już dzisiaj przetestować potrawy, które znajdą się na naszym wegańskim stole.
Moim zdaniem połączenie dyni i przypraw korzennych to jedno z lepszych połączeń smakowych.
Aromatyczny, wyrazisty smak tego ciasta podbije niejedne kubki smakowe.




Przepis :

  • 200 gramów suchej kaszy jaglanej
  • 100 gramów mąki sojowej
  • 300 gramów puree z dyni "Hokkaido"
  • 100 gramów jogurtu sojowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki daktyli 
  • 1 jajo wegańskie ( 1 łyżka lnu mielonego + 4 łyżki wody)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta chili, kardamonu
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ewentualnie ksylitol, cukier kokosowy, stewia do dosłodzenia



Przygotowanie :
1. Daktyle zalać wodą moczyć około 15 minut. Len połączyć z wodą, zmiksować na gęstą, gładką masę odstawić na kilka minut do lodówki.
2. Kaszę jaglaną uprażyć na patelni do momentu wydzielenia orzechowego zapachu. Zalać wodą około 2-3 centymetry nad poziomem kaszy, gotować do miękkości (około 15 minut).
3. Dynie, mleko, jogurt i daktyle zmiksować na gładką masę, następnie wszystko zmiksować z ugotowaną kaszą.
4. Do zmiksowanej masy dodać resztę składników, dokładnie wymieszać.
5. Torownice wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Piec w 180 stopniach przez około 60-70 minut w zależności od piekarnika.
7. Podawać z startą gorzką czekoladą.



Smacznego !

2 komentarze:

  1. Czy mozna uzyc make z ciecierzycy zamiast sojowej? 😊
    Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak :)
      Czekam na relacje z upieczonego ciasta, Pozdrawiam Piotrek :)

      Usuń