"Owsiane naleśniki szpinakowe " to propozycja na szybki obiad, drugie śniadanie czy też posiłek do pacy, szkoły.
Przepis na 4 "naleśnikowe prezenciki"
Ciasto :
Przepis na 4 "naleśnikowe prezenciki"
Ciasto :
- 100 gramów mąki owsianej (3/4 szklanki)
- 3/4 szklanki wody/mleka roślinnego
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka płatków drożdżowych
Farsz :
- 200 gramów mrożonego szpinaku
- 1 mała cebula
- odrobina oleju kokosowego
- sól himalajska, pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta papryki, papryki wędzonej, imbiru
Szpinak odsączyć z nadmiaru wody. Cebule zeszklić na oleju kokosowym,dodać szpinak smażyć do momentu odparowania wody, połączyć z przyprawami, dokładnie wymieszać.
Przygotowanie ciasta :
1. Mąkę połączyć z płatkami drożdżowymi, solą zalać ciepłą wodą - dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na kilka minut.
2. W razie zbyt gęstego ciasta dolać niewielką ilość wody gazowanej.
3. Ciasto rozprowadzić na patelni łyżką.
4. Smażyć po obu stronach do zarumienienia.
5. Usmażone naleśniki posmarować farszem, zwinąć w formie "prezenciku".
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz