środa, 9 listopada 2016

Owsiane naleśniki szpinakowe

"Owsiane naleśniki szpinakowe " to propozycja na szybki obiad, drugie śniadanie czy też posiłek do pacy, szkoły.



Przepis na 4 "naleśnikowe prezenciki"

Ciasto :

  • 100 gramów mąki owsianej (3/4 szklanki)
  • 3/4 szklanki wody/mleka roślinnego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
Farsz :
  • 200 gramów mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • odrobina oleju kokosowego
  • sól himalajska, pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta papryki, papryki wędzonej, imbiru
Szpinak odsączyć z nadmiaru wody. Cebule zeszklić na oleju kokosowym,dodać szpinak smażyć do momentu odparowania wody, połączyć z przyprawami, dokładnie wymieszać.




Przygotowanie ciasta :
1. Mąkę połączyć z płatkami drożdżowymi, solą zalać ciepłą wodą - dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na kilka minut.
2. W razie zbyt gęstego ciasta dolać niewielką ilość wody gazowanej.
3. Ciasto rozprowadzić na patelni łyżką.
4. Smażyć po obu stronach do zarumienienia.
5. Usmażone naleśniki posmarować farszem, zwinąć w formie "prezenciku".

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz