piątek, 4 listopada 2016

Proteinowe "Brownie kalafiorowo-czekoladowe"

Uwielbiam ciasta w których bazą są warzywa. Proteinowe "Brownie kalafiorowo-czekoladowe" to ciasto czekoladowe, delikatnie puszyste, przypominające ptasie mleczko - wszystko dzięki dokładnemu zmiksowaniu ugotowanego kalafiora.





Przepis :
  • 1 średni kalafior (użyłem samych różyczek, nóżki zaś zjadłem dodając płatków drożdżowych)
  • 100 gramów mąki z cieciorki
  • 50 gramów mąki sojowe
  • 50 gramów mąki jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • 8 startych na małych oczkach nasion kakaowca
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka lnu mielonego + 4 łyżki ciepłej wody 
  • 2 dojrzałe gruszki/banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia /sody oczyszczonej
  • ulubione słodzidło (np. ksylitol, syrop z agawy, daktylowy)


Przygotowanie :
1. Kalafior oczyścić podzielić na różyczki, gotować do miękkości. Po ugotowaniu zmiksować z 1/3 szklanki mleka, gruszkami/bananami na gładką masę.
2. Len zalać wodą dokładnie wymieszać (do powstania "wegańskiego jaja"), odstawić na kilka minut.
3. Suche składniki przesypać do miski dokładnie wymieszać, dodać zmiksowaną masę kalafiorową wraz z "wegańskim jajem". Wszystkie składniki dokładnie zmiksować (aż masą stanie się gęsta).
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Piec około 60 minut w 180 stopniach C.
6. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.



Smacznego !

2 komentarze:

  1. Witam. Czym można zastąpić mąkę z ciecierzycy i soi? Np mąką owsianą. Gryczaną. Dodać więcej jaglanej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, jaglana i owsiana będą super pasować ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń