sobota, 26 listopada 2016

Tort Wigilijny







Szukasz zdrowego, szybkiego i pysznego przepisu na stół wigilijny ?
Oto moja pierwsza propozycja na tort, który idealnie sprawdzi się na stół Bożonarodzeniowy.






Ciasto marchewkowe :
  • 250 gramów startej marchewki 
  • 150 gramów mąki z ciecierzycy
  • 150 gramów mąki owsianej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego + 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 kopiata łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta pieprzu cayenne 
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubione słodzidło 
Przygotowanie :
1. Len zalać ciepłą wodą, zmiksować na gładką masę (do powstania "wegańskiego jajka"). Odstawić na kilka minut.
2. Mąki połączyć z resztą suchych składników, dokładnie wymieszać. Marchew zalać mlekiem, dodać wegańskie jajo połączyć z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać.
3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do formy, wygładzić mokrą łyżka.
4. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut.





 Wkładka buraczana :
  • 200 gramów ugotowanego i startego buraka 
  • 50 gramów mąki sojowej
  • 50 gramów mąki owsianej/jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego + 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • ulubione słodzidło 
Przygotowanie wygląda tak samo jak w przypadku "Ciasta marchewkowego".





Krem kokosowy :
  • 150 gramów suchej kaszy jaglanej
  • 30 gramów mąki koksowej
  • 30 gramów wiórek koksowych
  • 2 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 kopiata łyżeczka agar-agar
  • ksylitol 
Przygotowanie :
1. Na rozgrzaną patelnię wsypać kaszę, podprażyć 3-4 minuty na małym ogniu.
2. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą.
3. Kaszę zalać dwiema szklankami mleka, wsypać kaszę - gotować około 10-15 minut.
4. Do ugotowanej kaszy wlać pozostałą część mleka, wsypać mąkę kokosową, wiórki, agar-agar, gotować na mały ogniu, aż masa stanie się gęsta (gotować około 5 minut).
5. Jeszcze ciepłą masę zmiksować na gładką masę.
6. Odstawić do ostygnięcia.

Polewa :
  • 50 gramów czekolady wegańskiej
  • 2 łyżki mleka roślinnego 

Przygotowanie "Tortu Wigilijnego":
1. Ciasto marchewkowe przekroić na 2 części, górną część odstawić na bok. Na dolną część wyłożyć połowę  kremu koksowego, przełożyć wkładką buraczaną następnie przełożyć pozostałą częścią kremu. Na wierzch kremu ułożyć górną częścią ciasta marchewkowego, polać polewą czekoladową.
2. Tort odstawić na noc w zimne miejsc.
3. I na tym kończymy przygotowania :) mam nadzieję. że tort będzie Wam smakować.


Podzielcie się ze mną swoją opinią w komentarzu lub pod zdjęciem na instagram'ie.

https://www.instagram.com/p/BNTjrKpFWLb/






Smacznego !

6 komentarzy:

  1. zapowiada się pysznie :) zwłaszcza ta buraczana wkładka przypadła mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo !
      Smakuje bardzo dobrze , polecam serdecznie.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie! Szkoda, że ze mnie marny cukienrnik :D :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo.
      Tort naprawdę jest łatwy w przygotowaniu, polecam.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
  3. Wyglada ślicznie :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, zachęcam do wypróbowania :)
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń