niedziela, 4 grudnia 2016

Ciasto bananowo-piernikowe z galaretką kalafiorowo-pomarańczową

Moim pierwszym ciastem wegańskim, który wykonałem był chlebek bananowy - jego aromat, smak i struktura ciasta sprawiła, że gości ono na moim stole bardzo często. Jest bardzo proste w przygotowaniu, szybkie, a zarazem mega zdrowe.
Postanowiłem, że w tym roku również zagości na moim wigilijnym stole, wzbogacone o dodatkowe aromaty i smaki i o to jest "Ciasto bananowo-piernikowe z galaretką kalafiorowo-pomarańczową ".







Przepis na standardową keksówke :

  • 150 gramów mąki owsianej
  • 150 gramów mąki sojowej (od pewnego czasu mój faworyt)
  • 1/2 lub 3/4 szklanki ksylitolu (ilość według własnych upodobań smakowych)
  • 400 gramów dojrzałych bananów (4 średniej wielkości bananów)
  • 300 gramów mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej + 5 łyżek wrzątku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego + 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sodu oczyszczonej
  • 1 kopiata łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z jednej pomarańczy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie :
1. Banany obrać ze skórki, lekko rozgnieść widelcem. Len zalać wodą, dokładnie wymieszać, zmiksować na gładką masę (do powstania "wegańskiego jaja), odstawić na kilka minut do lodówki.
2. Do miski wsypać mąki połączyć z resztą suchych składników.
3. Do miski wlać mleko roślinne, ocet, napar kawowy, aromat, banany oraz wegańskie jajo. Wszystko zmiksować na gładką masę, następnie wlać do suchych składniki, mieszać do momentu dokładnego połączenia się składników.
4. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę oraz wygładzić wierzch wilgotną łyżką.
5. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut (do suchego patyczka).
6. Ostudzone ciasto polać wcześniej przygotowaną polewą.



Polewa pomarańczowa :
  • 50 gramów gorzkiej wegańskiej czekolady
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie :
1. Pomarańcze dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Zetrzeć skórkę, pomarańcze obrać i zmiksować. Zmiksowaną pomarańcze przetrzeć przez sitko (tak by otrzymać sam sok).
2. Do miski wsypać pokruszoną czekoladę, skórkę pomarańczową wraz z sokiem.
3. Czekoladę roztopić z resztą składników w gorącej kąpieli.
4. Odstawić na kilka minut, następnie polać po wierzchu naszego ciasta.




Galaretka kalafiorowo-pomarańczowa :

  • 1 mały kalafior
  • 3 dojrzałe pomarańcze 
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 płaska łyżka agar-agar
  • ksylitol dla słodkości
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
Przygotowanie :
1. Kalafior opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na małe różyczki. Gotować do miękkości.
2. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, oprać pozostałe pomarańcze, wrzucić do miski wraz z ugotowanym kalafiorem, zmiksować na gładką masę.
3. 1/3 szklanki wody przelać do garnka doprowadzić do wrzenia, wsypać agar-agar, gotować na małym ogniu 3-5 minut aż agar zacznie gęstnieć następnie przelać zmiksowany kalafior z pomarańczą oraz resztę składników. Gotować na mały ogniu jeszcze 3-5 minut.
4. Odstawić do ostygnięcia.






Sposób podania :
Na każdą kromkę ciast wyłożyć 1 łyżkę galaretki kalafiorowo-pomarańczowej, delikatnie oprószyć cynamonem oraz startą gorzką czekoladą.




Podzielcie się ze mną swoją opinią w komentarzu lub pod zdjęciem na instagram'ie.


Smacznego !

4 komentarze:

  1. Galaretka jest bardzo intrygująca...Ciasto pięknie wygląda :)
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka naprawdę bardzo dobra. Zachęcam do wypróbowania Martyno.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
  2. Idealne na nadchodzące święta ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Zachęcam do wypróbowania :)
      Pozdrawiam, Piotrek

      Usuń