wtorek, 6 grudnia 2016

Mikołajkowa szarlotka drożdżowa

Przyprawa korzenna, cynamon, starta skórka pomarańczowa to aromaty iście świąteczne. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez tych zapachów i smaków.
Dzisiejsza propozycja to "Mikołajkowa szarlotka drożdżowa", aromatyczna, zdrowa i bardzo pyszna, która swoim smakiem może podbić nie jedne kubki smakowe.





Przepis :
  • 200 gramów mąki owsianej
  • 100 gramów mąki z cieciorki
  • 150 gramów wody/mleka roślinnego
  • 4 gramy suchych drożdży (1 łyżeczka)
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka do posypania jabłek 
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 duże jabłka
  • ksylitol do słodkości 



Przygotowanie :
1. Przygotowanie rozczynu : drożdże zalać 4 łyżkami ciepłej wody/mleka dodać 2 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
2. Jabłka dokładnie umyć, pokroić w cienkie plastry, posypać cynamonem.
3. Maki połączyć z resztą suchych składników, dodać pozostałą cześć wody/mleka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać, ciasto wyrobić.
4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Połowę ciasto wyłożyć tak by nachodziło na brzegi tortownicy. Spód ciasta wyłożyć pokrojonymi jabłkami, przykryć pozostałą częścią ciasta (ciasto rozprowadzać za pomocą rąk i mąki).
6. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
7. Piec w 180 stopniach C. przez około 60 minut.

Smacznego !

4 komentarze:

  1. Taka szarlotka na pewno musiała umilić Ci Mikołajki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak, zachęcam do wypróbowania.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
  2. Czy można użyć jakiejś innej mąki?

    OdpowiedzUsuń