Choć święta tuż-tuż to dzisiejszy post nie będzie w tej tematyce. Minęło trochę czasu od kiedy na blogu pojawiła się propozycja śniadaniowo-obiadowa, a więc są "Placuszki dyniowo-marchewkowe".
Zdrowe, szybkie i mega pyszne, przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 10 minut.
Przepis :
Zdrowe, szybkie i mega pyszne, przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 10 minut.
Przepis :
- 300 gramów świeżej dyni
- 150 gramów marchewki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 gramów mąki sojowej
- 50 gramów mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
- sól, pieprz ziołowy, bazylia, majeranek, cząber, papryka wędzona, papryka słodka, kurkuma (ilość przypraw opcjonalnie według smaku)
- 4-5 łyżek wody
Przygotowanie :
1. Marchewkę i połowę dyni zetrzeć na grubej tarce, pozostałą część dyni zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Cebule posiekać w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę.
2. Mąki połączyć z przyprawami dodać warzywa oraz wodę. Wszystko wyrobić rękoma do momentu połączenia się składników
3. Smażyć po obu stronach do zarumienienia.
4. Placuszki można podawać z jogurtem sojowym naturalnym z odrobiną soli i pieprzu.
Podzielcie się ze mną swoją opinią w komentarzu lub pod zdjęciem na instagram'ie.
Instagram : https://www.instagram.com/p/BOMlK_1F-h8/
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz