Placuszki dyniowo-marchewkowe

Choć święta tuż-tuż to dzisiejszy post nie będzie w tej tematyce. Minęło trochę czasu od kiedy na blogu pojawiła się propozycja śniadaniowo-obiadowa, a więc są "Placuszki dyniowo-marchewkowe".
Zdrowe, szybkie i mega pyszne, przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 10 minut.



Przepis :

  • 300 gramów świeżej dyni
  • 150 gramów marchewki 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 gramów mąki sojowej
  • 50 gramów mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
  • sól, pieprz ziołowy, bazylia, majeranek, cząber, papryka wędzona, papryka słodka, kurkuma (ilość przypraw opcjonalnie według smaku)
  • 4-5 łyżek wody


Przygotowanie :
1. Marchewkę i połowę dyni zetrzeć na grubej tarce, pozostałą część dyni zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Cebule posiekać w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę.
2. Mąki połączyć z przyprawami dodać warzywa oraz wodę. Wszystko wyrobić rękoma do momentu połączenia się składników
3. Smażyć po obu stronach do zarumienienia.
4. Placuszki można podawać z jogurtem sojowym naturalnym z odrobiną soli i pieprzu.

Podzielcie się ze mną swoją opinią w komentarzu lub pod zdjęciem na instagram'ie.

Smacznego !

Komentarze