Świąteczny "Jagielnik czekoladowo-buraczany"


Oto kolejna propozycja na zdrowe i szybkie ciasto Bożonarodzeniowe, które zaskoczy smakiem Waszych gości.








Przepis :
  • 200 gramów suchej kaszy jaglanej
  • 50 gramów mąki sojowej
  • 1 łyżka mąki z tapioki/mąki ziemniaczanej
  • 450 gramów upieczonych buraków 
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego (około 30 gramów)
  • 30 gramów kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • szczypta soli


Dodatkowo : czekolada gorzka do posypki

Przygotowanie
1. Buraki włożyć do worka do pieczenia, piec w 200 stopniach do  miękkości.
2. Kasze zalać gorącą wodą, następnie opłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Zalać dwiema szklankami wody, gotować aż kasza wchłonie wodę (odstawić do wystudzenia).
3. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Len zalać sokiem i dwiema łyżkami ciepłej wody, dokładnie wymieszać następnie zmiksować na gładką masę.
4. Buraki zetrzeć na grubej tarce, zmiksować z wystudzoną kaszą, lnem i ksylitolem. Masę miksować do momentu otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
5. Do zmiksowanej masy dodać pozostałe składniki, mieszać do momentu dokładnego ich połączenia.
6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Piec około 60-65 minut w 180 stopniach. (Ciasto po wyjęciu z piekarnika może być lekko płynne, dlatego ważne jest jego schłodzenie !)
8. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Wierzch posypać startą czekoladą.


Podzielcie się ze mną swoją opinią w komentarzu lub pod zdjęciem na instagram'ie.



Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz