piątek, 30 grudnia 2016

Szybkie "Brownie bananowo-czekoladowe"

Oto kolejna propozycja na szybkie, zdrowe i bardzo smaczne ciasto.
Szybkie "Brownie bananowo-czekoladowe" idealnie sprawdzi się jako posiłek potreningowy, posiłek do pracy, szkoły czy też jako popołudniowe ciasto do kawy.
Przygotowanie tego ciasta nie zajmie Ci więcej niż 10 minut - obiecuję !




Przepis :
  • 250 gramów ugotowanej fasoli czerwonej lub białej / 1 puszka fasoli konserwowej
  • 50 gramów płatków owsianych
  • 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego (około 10 gramów) + 3 łyżki ciepłej wody 
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego  
  • 300 gramów dojrzałych bananów (3 średniej wielkości banany)
  • 20 gramów kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/3-1/2 szklanki ksylitolu



Przygotowanie :
1. Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Banany obrać ze skórki, rozdrobnić widelcem. Len zalać ciepłą wodą, zmiksować na gładką masę.
2. Fasolę zmiksować z mlekiem, lnem na gładką masę. Do zmiksowanej masy dodać pozostałą część składników, dokładnie wymieszać.
3. Formę do pieczenia wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia.
4. Piec około 55-60 minut w 180 stopniach.



Smacznego !

4 komentarze:

  1. Jakie mokre i zbite! Jak na brownie przystało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, mam słabość do takich ciast :)

      Usuń
  2. A czy można użyć czegoś innego zamiast mielonego lnu? Pozdrowki ! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbowałbym z 2 łyżeczkami skrobi ziemniaczanej/mąki z tapioki, nasiona chia również się sprawdzą (dodałbym z 1-2 łyżki).
      Pozdrawiam Piotrek :)

      Usuń