Pasta kanapkowa z groszku

Po co kupować sklepowe pasty kanapkowe, których skład daje dużo do życzenia ? Jeśli możemy przygotować je w domu w niecałe 5 minut !
Oto moja propozycja na zdrową, szybką pastę kanapkową z groszku.




Przepis :
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • optymalnie : bazylię, oregano, majeranek
  • pieprz ziołowy, sól himalajska
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Podanie :
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • chleb żytni razowy typ 2000
  • roszpunka lub inna sałata np. lodowa, rzymska





Przygotowanie :
1. Groszek odcedzić z zalewy, czosnek lekko posiekać. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem.
2. Chleb podsmażyć na suchej patelni, po obu stronach do zarumienieni (można użyć tostera), nałożyć szybciej przygotowaną pastę z groszku, przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz sałatę.

Smacznego !

Komentarze