Ciasto cukiniowe tymiankowo-czekoladowe z orzechowo-cieciorkową górą

Czas na kolejne ciasto z serii "warzywa górą" !
Tym razem pod moje ręce wpadła cukinia, która idealnie wpasowała się w ten deser, a dodatek tymianku wzbogacił całość swoim aromatem.
"Ciasto cukiniowe tymiankowo-czekoladowe z orzechowo-cieciorkową górą" jest z serii szybko, zdrowo i smacznie.
Więc zaczynajmy !





Spód :

  • 1 średnia cukinia
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 200 gramów zmielonych na grubą mąkę płatków owsianych
  • 20 gramów kakao
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku (zmielonego na proszek)
  • około 1/2 szklanki ksylitolu (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej)
  • szczypta soli


Góra :
  • 250 gramów cieciorki (100 gramów ciecierzycy przed ugotowaniem lub 1 puszka)
  • 2 czubate łyżki mąki migdałowej
  • 1 czubata łyżka masła migdałowego 100 %
  • 100 ml mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • ksylitol do dosłodzenia



Przygotowanie :
1. Cukinie zetrzeć na małych oczkach tarki, dodać resztę składników wraz z ksylitolem. Całość zmiksować na gęstą masę.
2. Cieciorkę wraz z resztą składników zmiksować na gładką , jednolitą masę.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć ciemną masą, następnie przełożyć masą orzechowo-cieciorkową.
4. Piec w 180 stopniach C przez około 50-60 minut w zależności od piekarnika.
5. Ciasto posypać pokruszonymi ziarnami kakaowca.



Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz