sobota, 11 marca 2017

Mój "Pięcioskładnikowy sernik waniliowy ziemniaczano-jaglany"

Dzisiaj przychodzę do Was z nową propozycją deseru na bazie warzyw. W tym przepisie królować będą ziemniaki, pyry, bulwa ziemniaczana, kartofle (każdy nazywa je jak lubi).
Ja osobiście przez długi czas ich nie jadłem, ze względu na niemądry przesąd, że są niezdrowe, tuczące itp...
Waniliowy smak, wilgotna i rozpływająca się w ustach konsystencja ciasta, podbije Wasze kubki smakowe !
Zaczynajmy !




Przepis :

  • 500 gramów ziemniaków
  • 100 gramów mąki jaglanej
  • 1 wegańskie jajo (1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego + 6 łyżek ciepłego mleka roślinnego) 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki ksylitolu


Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać, gotować do miękkości z szczyptą soli.
2. Łyżkę lnu, połączyć z wodą , dokładnie wymieszać i zmiksować na gładką masę.
3. Ugotowane (jeszcze ciepłe ziemniaki), zmiksować na gładką masę. Połączyć i ponownie zmiksować z resztą składników.
4. Formę wyłożyć papierem, wyłożyć masę, następnie wierzch zwilżyć delikatnie wodą.
5. Piec w 180 stopniach przez około 55-60 minut
6. Ciasto podawać po całkowitym wystygnięciu.



Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz