Moim zdaniem kalafior idealnie pasuje zarówno do dań wytrawnych jak i na słodko. Bardzo często wykorzystuje go jako bazę moich deserów, ciast po-treningowych.
Dzisiejsza propozycja to "Ciasto jaglane kalafiorowo-kokosowe" mocno koksowe, zdrowe, a w dodatku bezglutenowe.
Przepis :
Dzisiejsza propozycja to "Ciasto jaglane kalafiorowo-kokosowe" mocno koksowe, zdrowe, a w dodatku bezglutenowe.
Przepis :
- 400 gramów różyczek kalafiora
- 200 gramów mąki jaglanej
- 50 gramów mąki kokosowej
- 50 gramów wiórek kokosowych
- 2 łyżki lnu mielonego + 6 łyżek wody
- 3/4 szklanki mleczka koksowego
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1/4 łyżeczki soli
- truskawki do przyozdobienia
Przygotowanie :
1. Różyczki kalafiora ugotować do miękkości. Następnie zmiksować na gładką, jednolita masę z resztą składników bez lnu i wody.
2. Len zalać sześcioma łyżkami ciepłej wody, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut.
3. Mieszankę z lnu zmiksować z resztą składników.
4. Do formę przełożyć ciasto, wyrównać zwilżoną łyżką.
5. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut.
6. Ciasto podawać po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego !
Ale piękne to ciacho, koniecznie muszę zrobić wersję waniliową! :D
OdpowiedzUsuń