czwartek, 8 czerwca 2017

Ciasto kalarepowe czekoladowo-piernikowe" z różą brzoskwiniową

Rzadko się zdarza, że dodaję dwa posty w ciągu dnia, ale korzystając z wolnego dnia chciałem wykorzystać go w 100 % .

Kilka dni temu zastanawiałem się jakich warzyw nie użyłem jeszcze do moich ciast - no i jest KALAREPA z kakao i przyprawą piernikową tworzy niezwykle ciekawe połączenie.



Przepis :
  • 1 duża kalarepa (około 500 gramów)
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 200 gramów zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • kilka daktyli (namoczonych i zmiksowanych na "papkę")
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu, mielonych goździków
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej + 3/4 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli
Przygotowanie :
1. Kalarepę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie zmiksować.
2. Sodę zalać octem jabłkowym, do zmiksowanej kalarepy dodać resztę składników, zmiksować na gładką jednolitą masę.
3. Formę do pieczenia wyłożyć ciastem, wygładzić zwilżoną łyżka.
4. Piec w 180 stopniach przez około 60-65 minut.
5. Ciasto podawać z musem truskawkowym.





Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz