Brownie czekoladowe a'la Piotrek

Dzisiejsza propozycja ciasta należy do tej mniej "fit", ale dalej zdrowszej wersji.
Oto moja propozycja na wegańskie brownie czekoladowe.



Przepis :

  • 250 gramów mąki ryżowej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 170 gramów ksylitolu
  • 200 gramów aquafaby
  • 150 gramów oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego 
  • 2 gorzkie czekolady bez cukru
  • Purée z 1 banana
  • Sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej


Przygotowanie :
Olej, czekoladę, mleko rozpuścić. Aquafabę wraz z ksylitolem ubić na pianę, następnie dodać rozpuszczony olej kokosowy wraz z czekoladą, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą część składników, delikatnie wymieszać do ich połączenia. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem, piec w 180 stopniach przez około 35-40 minut.
Podawać z domowym dżemem wiśniowym.

Smacznego!!

Komentarze

  1. świetnie brownie! ta konsystencja wyszła Ci super :)aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo mi miło <3 Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mąke ryżową można zastąpić jakąś inną ? Np przenną ? Jaglaną? Nie mam ryżowej a chciałam zrobić to cudowne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, jak najbardziej można użyć innych mąk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz