Torcik ryżowo-orzechowy

Na moim blogu nie pojawiło się jeszcze ciasto na bazie ryżu - co za klapa!
Dzisiaj Wam to wynagrodze.





Przepis :

  • 1 1/3 szklanki suchego białego ryżu
  • 4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 szklanki daktyli
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 4 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki agar-agar + 1/3 szklanki wody 
  • szczypta soli 
Polewa :
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki pudru z ksylitolu




Przygotowanie :
Ryż opłukać wrzątkiem, następnie zalać mlekiem i wodą. Gotować do uzyskania "papki ryżowej" (w razie potrzeby dolać wodę w czasie gotowania). Agar rozpuścić z 3 łyżkami wody. 1/3 szklanki wody doprowadzić do wrzenia wody, dodać agar i gotować na małym ogniu 3-4 minuty.
Jeszcze ciepły ryż zmiksować wraz z orzechami, daktylami, olejem, agarem i solą do uzyskania jednolitej masy (rób to etapami).
Do tortownice o średnicy 18 cm przelej masę ryżowo-orzechową, następnie wierzch ciasta polej polewą.
Torcik chłodzić w lodówce przez noc!

Smacznego❤

Komentarze