Na moim blogu nie pojawiło się jeszcze ciasto na bazie ryżu - co za klapa!
Dzisiaj Wam to wynagrodze.
Przepis :
Dzisiaj Wam to wynagrodze.
Przepis :
- 1 1/3 szklanki suchego białego ryżu
- 4 szklanki mleka roślinnego
- 2 szklanki daktyli
- 2/3 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki orzechów ziemnych
- 4 czubate łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki agar-agar + 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
Polewa :
Ryż opłukać wrzątkiem, następnie zalać mlekiem i wodą. Gotować do uzyskania "papki ryżowej" (w razie potrzeby dolać wodę w czasie gotowania). Agar rozpuścić z 3 łyżkami wody. 1/3 szklanki wody doprowadzić do wrzenia wody, dodać agar i gotować na małym ogniu 3-4 minuty.
Jeszcze ciepły ryż zmiksować wraz z orzechami, daktylami, olejem, agarem i solą do uzyskania jednolitej masy (rób to etapami).
Do tortownice o średnicy 18 cm przelej masę ryżowo-orzechową, następnie wierzch ciasta polej polewą.
Torcik chłodzić w lodówce przez noc!
Smacznego❤
Komentarze
Prześlij komentarz