Jagielnik czekoladowy

Szukacie przepisu na deser, którym podbijecie serca rodziny i znajomych?











Oto jest, delikatne, puszyste i mocnoo czekoladowe❤

Przepis:
  • 400 gramów suchej kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka
  • 1 szklanka daktyli (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki rodzynek (zalanych wodą na godzinę)
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 160 gramów oleju kokosowego
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleczka kokosowego


Przygotowanie: 
Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem 2-3 razy, gotować wraz z mlekiem przez 15 minut.
Gorzką czekoladę rozpuścić wraz z olejem i ekstraktem.
Kaszę zmiksować na gładką masę wraz z pozostałą częścią składników, na sam koniec dodać skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać masę.
Piec w 180 przez około 40-45 minut, po ostygnięciu oblać polewą, pozostawić na całą noc w lodówce.

Smacznego❤


Komentarze