W diecie roślinnej lubię możliwość eksperymentowania, tak właśnie powstał ten świąteczny przepis, metodą prób i błędów.
Aromatyczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu, a może stać się hitem na Bożonarodzeniowym stole❤🌲🎅
Przepis na 8 tartaretek:
Aromatyczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu, a może stać się hitem na Bożonarodzeniowym stole❤🌲🎅
Przepis na 8 tartaretek:
- 1 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki z cieciorki
- 160 gramów rozpuszczonego oleju kokosowego
- 190 gramów pudru z ksylitolu
- 2 łyżki lnu mielonego + 6 łyżek ciepłego mleka
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- skórka z 1 pomarańczy
"Prażone jabłka"
- 4 duże jabłka
- 1 szklanka daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sok z 1 pomarańczy
Polewa :
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
- 4 czubate łyżki stałej części mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać, następnie dodać olej kokosowy i "*papke z lnu mielonego". Wszystko zagnieść, odstawić do lodówki na godzinę czasu.
* Len połączyć z ciepłym mlekiem, miksując 1-2 minuty mikserem.
* Len połączyć z ciepłym mlekiem, miksując 1-2 minuty mikserem.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić w paski, daktyle przepłukać, pokroić w mniejsze kawałki.
Olej kokosowy rozpuścić na patelni, dodać jabłka, sok i daktyle - prażyć do momentu, gdy jabłka będą już miękkie.
Tartaretki wysmarować olejem, wyłożyć ciastem. Piec w 180 stopniach C. przez około 15-20 minut. Wystudzone tartaretki wyjąć z formy, wyłożyć porażonymi jabłkami polać polewą czekoladowo-kokosową.
Smacznego !
Olej kokosowy rozpuścić na patelni, dodać jabłka, sok i daktyle - prażyć do momentu, gdy jabłka będą już miękkie.
Tartaretki wysmarować olejem, wyłożyć ciastem. Piec w 180 stopniach C. przez około 15-20 minut. Wystudzone tartaretki wyjąć z formy, wyłożyć porażonymi jabłkami polać polewą czekoladowo-kokosową.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz