Tartaretki piernikowe z porażonymi jabłkami i kokosową czekoladą

W diecie roślinnej lubię możliwość eksperymentowania, tak właśnie powstał ten świąteczny przepis, metodą prób i błędów.
Aromatyczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu, a może stać się hitem na Bożonarodzeniowym stole❤🌲🎅



Przepis na 8 tartaretek:

  • 1 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki z cieciorki
  • 160 gramów rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 190 gramów pudru z ksylitolu
  • 2 łyżki lnu mielonego + 6 łyżek ciepłego mleka
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • skórka z 1 pomarańczy
"Prażone jabłka"
  • 4 duże jabłka
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sok z 1 pomarańczy
Polewa :
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
  • 4 czubate łyżki stałej części mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać, następnie dodać olej kokosowy i "*papke z lnu mielonego". Wszystko zagnieść, odstawić do lodówki na godzinę czasu.
* Len połączyć z ciepłym mlekiem, miksując 1-2 minuty mikserem.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić w paski, daktyle przepłukać, pokroić w mniejsze kawałki.
Olej kokosowy rozpuścić na patelni, dodać jabłka, sok i daktyle - prażyć do momentu, gdy jabłka będą już miękkie.
Tartaretki wysmarować olejem, wyłożyć ciastem. Piec w 180 stopniach C. przez około 15-20  minut. Wystudzone tartaretki wyjąć z formy, wyłożyć porażonymi jabłkami polać polewą czekoladowo-kokosową.

Smacznego !

Komentarze