Mocno czekoladowy, bezglutenowy tofurnik, czy można prosić o więcej?
Przepis :
Przepis :
- 600 gramów tofu naturalnego
- 200 ml mleka sojowego
- sok z 1 cytryny
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- 230 gramów ksylitolu/cukru trzcinowego
- 400 gramów gorzkiej czekolady bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodatkowo do dekoracji : 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojone w kostkę suszone morele (około 100 gram)
Przygotowanie :
Tofu rozdrobnić w rękach, skwasić sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Składniki wsypać do stopki blendera, zmiksować na gładką, jednolitą masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, piec przez 80 minut w 150 stopniach C.
Podawać po całkowitym wystygnięciu.
Podawać z domowym dżemem wiśniowym.
Komentarze
Prześlij komentarz