Bezglutenowy tofurnik czekoladowy

Mocno czekoladowy, bezglutenowy tofurnik, czy można prosić o więcej?



Przepis :
  • 600 gramów tofu naturalnego
  • 200 ml mleka sojowego 
  • sok z 1 cytryny
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 230 gramów ksylitolu/cukru trzcinowego
  • 400 gramów gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodatkowo do dekoracji : 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojone w kostkę suszone morele (około 100 gram)






Przygotowanie :
Tofu rozdrobnić w rękach, skwasić sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Składniki wsypać do stopki blendera, zmiksować na gładką, jednolitą masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, piec przez 80 minut w 150 stopniach C.
Podawać po całkowitym wystygnięciu.
Podawać z domowym dżemem wiśniowym.


Komentarze