Tarta budyniowa z agaretką porzeczkową na spodzie migdałowo-kokosowym z karobem, która idealnie nada się na Wielkanocny stół!
Przepis :
Spód
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanka daktyli
- 3 łyżki karobu/kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Krem :
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 budyń waniliowy
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sok z połowy cytryny
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
Agaretka porzeczkowa :
Daktyle opłukać, olej kokosowy rozpuścić, do stopki blendera wsypać wszystkie składniki na spód - zmiksować na gładką masę. Tortownicę wyłożyć ciastem, piec w 180 stopniach C 5-8 minut.
Do rondelka przelać mleczko kokosowe, dodać ksylitol, ekstrakt waniliowy (pastę z wanilii), oraz olej kokosowy - całość doprowadzić do zagotowania. Budyń, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku sojowym, następnie dodać do gotującego się mleczka.
Całość gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy.
Dżem przełożyć do rondelka, dodać wodę oraz agar rozpuszczony w dwóch łyżkach wody, gotować na małym ogniu 5-6 minut.
Wystudzony spód wyłożyć masą budyniową na wierzch wylać agaretkę porzeczkową.
Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, po całkowitym zastygnięciu zachwycać się smakiem tarty!
Smacznego💙
Do rondelka przelać mleczko kokosowe, dodać ksylitol, ekstrakt waniliowy (pastę z wanilii), oraz olej kokosowy - całość doprowadzić do zagotowania. Budyń, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku sojowym, następnie dodać do gotującego się mleczka.
Całość gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy.
Dżem przełożyć do rondelka, dodać wodę oraz agar rozpuszczony w dwóch łyżkach wody, gotować na małym ogniu 5-6 minut.
Wystudzony spód wyłożyć masą budyniową na wierzch wylać agaretkę porzeczkową.
Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, po całkowitym zastygnięciu zachwycać się smakiem tarty!
Smacznego💙
Na początku pomyślałam że się pomyliłeś z nazwą:)Dopier po chwili dotarło do mnie, że o agar chodzi:)Agaretka, dobre:)
OdpowiedzUsuńzupełnie zapomniałam, że mogę do moich mas na ciasta dodawać budyń! Napewno super wzbogaca smak i nadaje fajną konsystencję:) no i sama agaretko to świetny pomysł nie przyszło mi do głowy używać do tego dżemu! Szkoda tylko, że w Norwegii ciężo znaleźć dżem z dobrym składem a jak już znajdę to cena zwala z nóg. No ale raz na jakiś czas do takiego pysznego ciasta można zaszaleć i kupić:)
pozdrawiam!
Nie ma nic prostszego niż dżem! ;) Namocz daktyle, rodzynki, suszone śliwki czy co tam lubisz, zblenduj i masz dżem! 😁🤗💙
UsuńBardzo smaczne ciasto. Zrobiłam ze świeżymi porzeczkami.
OdpowiedzUsuń