Na targach coraz więcej truskawek, sezon na nie zbliża się wielkim krokami. Kto nie kocha truskawki w ciastach czy różnego rodzaju deserach. Ja proponuję wykorzystanie ich w "Truskawkowych pancakes" jako doskonała propozycja śniadaniowa bądź deserowa.
Przepis :
- 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (około 110 gramów)
- 30 gramów otrębów owsianych
- 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 300 gramów truskawek
- 1 banan
- ksylitol dla słodkości
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie :
Płatki owsiane zmielić na mąkę, następnie wszystkie suche składniki przesypać do miski, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać rozdrobnione widelcem truskawki, banan i wlać mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na suchej patelni po obu stronach do zarumienienia, ewentualnie na oleju koksowy lub rzepakowym.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz