Placuszki owsiano-truskawkowe







Na targach coraz więcej truskawek, sezon na nie zbliża się wielkim krokami. Kto nie kocha truskawki w ciastach czy różnego rodzaju deserach. Ja proponuję wykorzystanie ich w  "Truskawkowych pancakes" jako doskonała propozycja śniadaniowa bądź deserowa.

Przepis :

  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (około 110 gramów)
  • 30 gramów otrębów owsianych 
  • 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 300 gramów truskawek 
  • 1 banan
  • ksylitol dla słodkości
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej




Przygotowanie :

Płatki owsiane zmielić na mąkę, następnie wszystkie suche składniki przesypać do miski, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać rozdrobnione widelcem truskawki, banan i wlać mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na suchej patelni po obu stronach do zarumienienia, ewentualnie na oleju koksowy lub rzepakowym.


Smacznego !

Komentarze