Sezon na owocowe tartaletki uważam otwarty!
- 1 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki z cieciorki
- 160 gramów rozpuszczonego oleju kokosowego
- 160 gramów pudru z ksylitolu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
"Środek":
- 3 jabłka
- 3-4 dojrzałe banany
- 2 gałązki rabarbaru
- szczypta cynamonu
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Polewa :
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
4 czubate łyżki stałej części mleczka kokosowego
- Dodatkowo do dekoracji : suszone morele, figi i żurawina (wcześnie dokładnie opłukane).
Przygotowanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać, następnie dodać olej kokosowy. Ciasto wyrobić w palcach, następnie zagnieść z resztą składników.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić jabłka, banany i rabarbar w paski. Całość połączyć z skrobią.
Tartaletki wysmarować olejem, wyłożyć ciastem, następnie masą owocową.
Piec w 180 stopniach C. przez około 15-20 minut. Wystudzone tartaretki wyjąć z formy, polać polewą czekoladowo-kokosową, obsypać posiekanymi bakaliami.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz