Tartaletki waniliowe z owocami i polewą czekoladowo-kokosową


Sezon na owocowe tartaletki uważam otwarty!






  • 1 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki z cieciorki
  • 160 gramów rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 160 gramów pudru z ksylitolu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli


"Środek":
  • 3 jabłka
  • 3-4 dojrzałe banany
  • 2 gałązki rabarbaru
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej


Polewa :
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
4 czubate łyżki stałej części mleczka kokosowego


  1. Dodatkowo do dekoracji : suszone morele, figi i żurawina (wcześnie dokładnie opłukane).



Przygotowanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać, następnie dodać olej kokosowy. Ciasto wyrobić w palcach, następnie zagnieść z resztą składników.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić jabłka, banany i rabarbar w paski. Całość połączyć z skrobią.
Tartaletki wysmarować olejem, wyłożyć ciastem, następnie masą owocową.
Piec w 180 stopniach C. przez około 15-20  minut. Wystudzone tartaretki wyjąć z formy, polać polewą czekoladowo-kokosową, obsypać posiekanymi bakaliami.


Smacznego !

Komentarze