Tofurnik pomarańczowo-piernikowy z daktylowym karmelem

Kocham pierniki, więc dlaczego nie zrobić tofurnik w piernikowym klimacie ?
Zaczynajmy💙




Przepis :
  • 600 gramów tofu naturalnego
  • 5 dojrzałych bananów
  • 1 szklanka daktyli
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki agaru
  • sok z 1 limonki
  • 2 pomarańcze (sok i skórka)
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
Karmel :
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 łyżki mleka sojowego
  • 1/4 łyżeczki soli




Przygotowanie :
Tofu wysuszyć w ręczniku papierowym.
Pomarańcze dokładnie opłukać, skórke zetrzeć na tarce, następnie wycisnąć sok.
Do stopki blendera wrzucić tofu wraz z sokiem z pomarańczy i limonki. Całość zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Mleczko kokosowego zagotować, dodać agar, całość gotować na małym ogniu przez 5-6 minut.
Przygotowany agar wlać do masy "serowej" wraz resztą składników, zmiksować do momentu dokładnego połączenia.
Daktyle, olej i mleko redukować do całkowitego rozpadu daktyli (w razie konieczności podlać wodą).
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, przelać masę serową, odstawić do lodówki na 30 minut.
Po zastygnięciu masy, wyłożyć karmelem.
Najlepiej chłodzić całą noc, gotowe ciasto posypać płatkami migdałowymi.


Komentarze