Tofurnik pomara艅czowo-piernikowy z daktylowym karmelem

Kocham pierniki, wi臋c dlaczego nie zrobi膰 tofurnik w piernikowym klimacie ?
Zaczynajmy馃挋




Przepis :
  • 600 gram贸w tofu naturalnego
  • 5 dojrza艂ych banan贸w
  • 1 szklanka daktyli
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 2 艂y偶eczki agaru
  • sok z 1 limonki
  • 2 pomara艅cze (sok i sk贸rka)
  • 1 艂y偶eczka przyprawy piernikowej
Karmel :
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 艂y偶ka oleju kokosowego
  • 4 艂y偶ki mleka sojowego
  • 1/4 艂y偶eczki soli




Przygotowanie :
Tofu wysuszy膰 w r臋czniku papierowym.
Pomara艅cze dok艂adnie op艂uka膰, sk贸rke zetrze膰 na tarce, nast臋pnie wycisn膮膰 sok.
Do stopki blendera wrzuci膰 tofu wraz z sokiem z pomara艅czy i limonki. Ca艂o艣膰 zmiksowa膰 na jednolit膮, g艂adk膮 mas臋.
Mleczko kokosowego zagotowa膰, doda膰 agar, ca艂o艣膰 gotowa膰 na ma艂ym ogniu przez 5-6 minut.
Przygotowany agar wla膰 do masy "serowej" wraz reszt膮 sk艂adnik贸w, zmiksowa膰 do momentu dok艂adnego po艂膮czenia.
Daktyle, olej i mleko redukowa膰 do ca艂kowitego rozpadu daktyli (w razie konieczno艣ci podla膰 wod膮).
Tortownic臋 wy艂o偶y膰 foli膮 spo偶ywcz膮, przela膰 mas臋 serow膮, odstawi膰 do lod贸wki na 30 minut.
Po zastygni臋ciu masy, wy艂o偶y膰 karmelem.
Najlepiej ch艂odzi膰 ca艂膮 noc, gotowe ciasto posypa膰 p艂atkami migda艂owymi.


Komentarze