Wysokoenergetyczne batony jaglano-bakaliowe

Pełnowartościowe batony, które idealnie sprawdzą się jako posiłek przed i po treningowy.





Przepis :

  • 2 puszki cieciorki
  • 400 gramów płatków jaglanych
  • 1 szklanka daktyli
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 2 pomarańcze (sok i skórka)
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • szczypta soli i cynamonu
Dodatkowo:
Do dekoracji suszone morele, papier do pieczenia i ozdobny sznurek.

Przygotowanie :
Daktyle, żurawine, suszone śliwki i pomarańcze dokładnie opłukać. Pomarańcze zetrzeć na tarku, wycisnąć sok.
Cieciorkę odsączyć od zalewy, opłukać następnie zmiksować wraz z mlekiem.
Bakalie zmiksować do uzyskania lepkiej masy, dodać połowe płatków jaglanych ponownie zmiksować.
Do dużej misy wsypać wszystkie skladniki, dokładnie wymieszać. Blaszkę do pieczenia (36 na 24 cm) wyłożyć pergaminem, następnie masą, całość wyrównać. Chłodzić około godzinę, wykroić prostokąty porządanej wielkości, opakować w papier do pieczenia zawiązać ozdobnym sznurkiem.
Gotowe 💙

Komentarze