Tarta na spodzie jaglano-daktylowym z kremem owocowym

Lato trwaj !
Cały rok czekania na dobrodziejstwa lata, masa świeżych owoców, które tworzą kolorowe, pełne smaku desery.
Oto pełna owoców tarta na spodzie jaglano-daktylowym z dodatkiem migdałów.




Przepis :

  • 1 szklanka płatków owsianych/jaglanych
  • 1/2 szklanki daktyli 
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
Krem :
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka malin 
  • 3/4 szklanki czerwonej porzeczki
  • 1/2 szklanki agrestu
  • 5 moreli
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 3/4 szklanki wody 
  • 5-6 czubatych łyżek mąki ryżowej
  • 6-7 łyżek ksylitolu
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
Przygotowanie :
Składniki na spód wsypać do stopki blendera, całość zmiksować na jednolitą, gładką masę. Jabłka obrać, pokroić w mniejszą kostkę. Do rondelka przesypać owoce(z wyjątkiem suszonej żurawiny,) wraz z 1/3 szklanki wody i ksylitolem. Całość gotować do momentu rozpadu owoców, następnie zmiksować, przetrzeć przez sito.
1/2 szklanki wody połączyć z mąka ryżową, mus owocowy doprowadzić do wrzenia, dodać mąkę, następnie gotować na małym ogniu przez 5-6 minut. Do masy owocowej dodać suszoną żurawinę i rozpuszczony olej kokosowy, całość delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia oraz ciastem, wierzch przełożyć kremem owocowym.
Całość ozdobić rozpuszczoną gorzką czekoladą i świeżymi malinami.
Smacznego ❤

Komentarze