Tarta migdałowa z kremem kokosowo-czekoladowym

Dzisiejsza propozycja zadowoli osoby lubiące czekoladę, kremy budyniowe i kruche spody😍




Spód tarty :
  • 1 szklanka mąki jaglanej/owsianej
  • 3/4 szklanki mączki z migdałów
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka daktyli
  • ekstrakt waniliowy
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
Dodatkowo : dżem z czerwonej porzeczki/malinowy 100% owoców

Krem kokosowo-waniliowy
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok 1 cytryny
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
Krem czekoladowy :
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • szczypta soli



Przygotowanie :
Daktyle opłukać, olej kokosowy rozpuścić, do stopki blendera wsypać wszystkie składniki na spód - zmiksować na gładką masę. Tortownicę wyłożyć ciastem, piec w 180 stopniach C przez 15 minut.
Do rondelka przelać mleczko kokosowe, dodać ksylitol, ekstrakt waniliowy (pastę z wanilii), oraz olej kokosowy - całość doprowadzić do zagotowania. Budyń, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku sojowym, następnie dodać do gotującego się mleczka.
Całość gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzone mleczko utrzeć mikserem, dodać rozpuszczoną czekoladę.

Wystudzony spód wyłożyć dżemem, masą budyniową na wierzch przelać masę czekoladową.
Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, po całkowitym zastygnięciu zachwycać się smakiem tarty!

Komentarze