Tofurnik batatowy na spodzie jaglano-daktylowym

Propozycja na jedno porcjowe ciacho, które idealnie sprawdzi się na śniadanie, deser - w sumie na wszystko ❤





Przepis :

  • 1 kostka tofu (180 gramów)
  • 1 mały batat
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 banan
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1/2 cytryny (sok i skórka)
  • 1 1/2 agar-agar
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Spód :

  • 1/3 szklanki daktyli
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • szczypta soli



Przygotowanie:
Batat i dynie upiec do miękkości w 200 stopniach C, następnie zmiksować wraz z tofu i bananem na purée. Mleko wraz z ksylitolem doprowadzić do wrzenia, agar rozpuścić wraz z 3 łyżkami wody - gotować z mlekiem przez 5-6 minut na małym ogniu. Do masy serowej dodać sok i skórkę z cytryny, agar, wszystko dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki na spód, wsypać do stopki blendera, zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masą na spód, wierzch masą "serową".
Całość chłodzić przez 4-5 godzin - SMACZNEGO!

Komentarze