Sałatka last minute z sosem "serowo"- musztardowym

Sałatka last minute z sosem "serowo"- musztardowym

Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy  posiłek do pracy,szkoły? Masz niespodziewanych gości ?
"Sałatka last minute" to coś czego szukasz, samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, a smak może powalić nie jedną osobę.




Przepis :

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 4-5 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula dymka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy
Dodatkowo : Chleb żytni-razowy z mąki typu 2000 
Sos
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 czubata łyżka suszonej pietruszki
  • pieprz cayenne, sól, papryka wędzona, kurkuma, papryka słodka (ilość opcjonalnie według smaku)
  • szczypta soli 
  • 1/3 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny



Przygotowanie :
1. Kapustę przekroić na pół, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, taka samo postąpić z resztą warzyw.
2. Fasole przepłukać pod bieżącą wodą. Cebule dymkę, seler naciowy, kapustę pokroić w plastry. Paprykę, pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę.
3. Składniki na sos połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać. Sos przelać do miski z warzywami, wszystko połączyć razem.
4. Odstawić do lodówki na około 30 minut (aby smaki się przejadły).
5. Sałatkę podawać z tostami z chleba żytniego.


Komentarze