Sałatka last minute z sosem "serowo"- musztardowym
Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy posiłek do pracy,szkoły? Masz niespodziewanych gości ?
"Sałatka last minute" to coś czego szukasz, samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, a smak może powalić nie jedną osobę.
Przepis :
"Sałatka last minute" to coś czego szukasz, samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, a smak może powalić nie jedną osobę.
Przepis :
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 4-5 gałązki selera naciowego
- 1 cebula dymka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka słodkiej kukurydzy
Dodatkowo : Chleb żytni-razowy z mąki typu 2000
Sos
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 1 czubata łyżka suszonej pietruszki
- pieprz cayenne, sól, papryka wędzona, kurkuma, papryka słodka (ilość opcjonalnie według smaku)
- szczypta soli
- 1/3 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie :
1. Kapustę przekroić na pół, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, taka samo postąpić z resztą warzyw.
2. Fasole przepłukać pod bieżącą wodą. Cebule dymkę, seler naciowy, kapustę pokroić w plastry. Paprykę, pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę.
3. Składniki na sos połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać. Sos przelać do miski z warzywami, wszystko połączyć razem.
4. Odstawić do lodówki na około 30 minut (aby smaki się przejadły).
Komentarze
Prześlij komentarz