Kluski owsiano-marchewkowe z karmelizowaną brzoskwinią




Dzisiejsza propozycja na słodki obiad, deser i nie tylko.
 "Kluski owsiano-marchewkowe" 
  • 500 gramów marchewi
  • 200 gramów mąki owsianej
  • 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
Przygotowanie :
Marchew obrać i ugotować do miękkości.
Ugotowaną marchew przecisnąć przez praskę. Suche składniki wsypać na stolnicę wraz z przeciśniętą marchwią. Ciasto wyrobić do momentu, aż będzie odchodzić od rąk następnie odłożyć na około 30 minut.
Z ciasta uformować kluski gotować około 5 minut, do wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Sos z suszonych śliwek :
  • 20 suszonych śliwek
  • 200 ml ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 2-3 brzoskwinie
Przygotowanie :
Śliwki wsypać do garnka wraz z wodą, gotować około 5 minut do miękkości.
Rozgotowane śliwki dodatkowo zmiksować na gładką masę.
Cukier wsypać na rozgrzaną patelnie, następnie wrzucić brzoskwinie pokrojone na ćwiartki, całość smażyć do momentu zarumienienia.





Smacznego !!

Komentarze

  1. ja tak bardzo uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, makarony i tego typu mączne dania, że takim daniem można no.. przez żołądek do serca! <3 haha! super przepis! zapisuję i będzie robione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz