Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty, a co za tym idzie?! pyszne, rozgrywające zupy-krem.
Dzisiejsza propozycja to sycąca, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu zupka.
Zaczynamy !
Przepis :
Dzisiejsza propozycja to sycąca, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu zupka.
Zaczynamy !
Przepis :
- 1 mała dynia
- 3 spore marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jabłko
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz
- szczypta papryki wędzonej
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie :
Marchew i dynie obrać, zetrzeć na grubej tarce. W garnku rozgrzać olej, wsypać posiekaną cebulę, czosnek i kumin, ciągle mieszając do zarumienienia cebulki. Następnie wlać wodę, startą dynie, marchewki, jabłka (pozbawione gniazd nasiennych), soczewicę i przyprawy. Całość gotować do miękkości warzyw, następnie całość zmiksować do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Na sam koniec dodać mleczko kokosowe, podawać z prażonymi pestkami dyni lub świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz