Krem jaglany kawowo-buraczany z nutą czekoladową

"Krem jaglany kawowo-buraczany z nutą czekoladową" to idealna alternatywa dla codziennej porannej jaglanki/owsianki, posiłeku do szkoły, pracy czy też jako posiłek w podróż.
A, więc zaczynajmy !



Przepis :

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 1 szklanka wody
  • 1 mocne espresso
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 100 gramów kaszy jaglanej (u mnie to jedna porcja)
  • ekstrakt waniliowy
  • 4 surowe ziarna kakao 
  • szczypta soli
  • ksylitol do dosłodzenia
  • 1 banan


Przygotowanie :
Buraki upiec w piekarniku do miękkości (około godziny czasu w 200 stopniach).
Kaszę jaglaną przepłukać 2-3 razy w gorącej wodzie, następnie zalać wodą i mlekiem sojowym, gotować około 10-15 minut do miękkości kaszy. Upieczone buraki pokroić na mniejsze kawałki, przesypać do miski z resztą składników, całość zmiksować na jednolitą masę (w razie trudności podlewać mlekiem sojowym).
Zmiksowaną masę przełożyć do słoiczka i cieszyć się smakiem.
Smacznego !




Smacznego !

Komentarze