Pierniczki bezglutenowe przekładane kremem czekoladowym

Witajcie Kochani !
Tak to jest już ten czas - czas na robienie pierniczków, słuchanie świątecznych piosenek, ubierania choinek❤
Kocham ten okres ⛄⛄⛄
W dzisiejszym poście podzielę się z Wami moim przepisem na wegańskie i bezglutenowe pierniczki przekładane.








Przepis :

  • 200 gramów mąki kukurydzianej
  • 200 gramów mąki ryżowej
  • 150 gramów syropu klonowego
  • 150 gramów oleju kokosowego/ lub innego oleju roślinnego 
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki kakao
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • szczypta soli
Krem czekoladowy :
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru
  • Po jednej sporej garści suszonej śliwki, żurawiny, moreli, migdałów i orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mocne espresso

Przygotowanie :

Do garnuszka przelać syrop klonowy wraz z olejem kokosowym, całość rozpuścić, następnie wystudzić.
Do miski przesypać suche składniki, wymieszać, przelać olej kokosowy wraz z syropem, skórką i sokiem z pomarańczy.
Wyrobić ciasto odłożyć do lodówki na 20-30 minut.
Przygotowanie masy - do garnuszka włożyć czekoladę, posiekane bakalie, olej kokosowy i mocne espresso, całość gotować przez 3-4 minuty na małym ogniu.
Na stolnicę przełożyć ciasto, podzielić na 4-5 mniejsze kawałki, następnie na lekko oprószonej mąką kukurydzianą stolnicy rozwałkować ciasto grubości 8-9 milimetrów, następnie wykrawać ciastka.
Pierniczki piec w 170-180 stopniach przez około 10-12 minut.
Wystudzone pierniczki przełożyć kremem czekoladowym, wierzch udekorować gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.




Komentarze