Lato, Lato czy to Ty !
Kocham okres letni, za mnóstwo pysznych owoców i warzyw.
Dzisiejszy post jest z serii zdrowych, łatwych i szybkich deserów :)
Zaczynajmy !
Przepis na spód tartaletek :
Kocham okres letni, za mnóstwo pysznych owoców i warzyw.
Dzisiejszy post jest z serii zdrowych, łatwych i szybkich deserów :)
Zaczynajmy !
Przepis na spód tartaletek :
- 500 gramów płatków owsianych
- 160 gramów wiórek kokosowych
- 600 ml mleka sojowego/kokosowego
- 200-300 gramów daktyli (ilość według smaku, ja osobiście lubię słodszą wersje)
- ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
- 500 ml wody
- 1 kg brzoskwiń
- kilka liści świeżej mięty
- 2 garście daktyli
- 2 czubate łyżki agaru
Przygotowanie :
Płatki owsiane zmiksować na mączke wraz z wiórkami kokosowymi. Daktyle przepłukać wodą zmiksować, do miski przelać mleko wraz z resztą składników, wyrobić ciasto (ciasto będzie dość lepiące).
Wodę przelać do garnuszka wraz z agarem i daktylami, całość gotować na małym ogniu przez 4-5 minut. Brzoskwinie dokładnie umyć pokroić w mniejsze kawałki, następnie zmiksować z agarem i liśćmi mięty.
Foremki na tartaletki wyłożyć folią spożywczą i ciastem, odłożyć na kilka minut, wystudzoną agaretką wyłożyć spód ciasta.
Całość ozdobić gorzką czekoladą i delektować się smakiem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz