Tartaletki owsiano-kokosowe z agaretką morelowo-brzoskwiniową

Lato, Lato czy to Ty !
Kocham okres letni, za mnóstwo pysznych owoców i warzyw.
Dzisiejszy post jest z serii zdrowych, łatwych i szybkich deserów :)
Zaczynajmy !





Przepis na spód tartaletek :

  • 500 gramów płatków owsianych
  • 160 gramów wiórek kokosowych
  • 600 ml mleka sojowego/kokosowego
  • 200-300 gramów daktyli (ilość według smaku, ja osobiście lubię słodszą wersje)
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
"Agaretka" brzoskwiniowo-miętowa:

  • 500 ml wody
  • 1 kg brzoskwiń
  • kilka liści świeżej mięty
  • 2 garście daktyli
  • 2 czubate łyżki agaru 
Przygotowanie :
Płatki owsiane zmiksować na mączke wraz z wiórkami kokosowymi. Daktyle przepłukać wodą zmiksować, do miski przelać mleko wraz z resztą składników, wyrobić ciasto (ciasto będzie dość lepiące).
Wodę przelać do garnuszka wraz z agarem i daktylami, całość gotować na małym ogniu przez 4-5 minut. Brzoskwinie dokładnie umyć pokroić w mniejsze kawałki, następnie zmiksować z agarem i liśćmi mięty.
Foremki na tartaletki wyłożyć folią spożywczą i ciastem, odłożyć na kilka minut, wystudzoną agaretką wyłożyć spód ciasta.
Całość ozdobić gorzką czekoladą i delektować się smakiem.
Smacznego !





Komentarze