"Twarożek"(krem) truskawkowy z tofu

Sezon truskawkowy w pełni, temperatury też odpowiednie na bardziej chłodzące posiłki.
Pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, idealnie sprawdzi się na śniadanie, posiłek regeneracyjny.

Przepis :

  • 1 kostka tofu (300 gramów)
  • 400 gramów truskawek
  • 2 łyżki mleczka kokosowego (stała część)
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka agaru
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 banan
  • Ksylitol (według uznania)
Przygotowanie :
Tofu odsączyć z wody w ręczniku papierowym, zakwasić sokiem z cytryny. Agar rozpuści w mleku sojowym, dokładnie wymieszać gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Do stopki blendera przełożyć wszystkie składnik, zmiksować do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Smacznego !


Komentarze