Z czym kojarzy mi się szarlotka ? Z dzieciństwem, domem i czasem spędzonym w rodzinnym gronie. Dzisiejsza propozycja to zweganizowana, bezglutenowa i bezcukrowa szarlotka w "kieszonkowym" wydaniu.
Przepisy :
- 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna wegańska (Kasia wegan)
- 3-4 łyżki mleka sojowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
"Farsz"
- 5 jabłek
- 1/2 szklanki czerwonej porzeczki
- 2 banany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa :
- 1 gorzka czekolada
- 3 łyżki stałej części mleka kokosowego
Przygotowanie :
Do miski przesiać mąki, dodać resztę składników wyrobić ciasto. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, banany pokroić w paski. Do miski przesypać owoce, dodać mąkę i cynamon.
Foremki silikonowe na babeczki wyłożyć ciastem i farszem owocowym, piec w 180 stopniach C do zarumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz