Tartaletki bezglutenowe a'la szarlotka

Powiem tak ❤️ Na zimne i jesienne wieczory, gorący kubek herbaty i tartaletka a'la szarlotka.
Szybko, łatwo i smacznie🌿 czego chcieć więcej.








Przepis :
  • 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka wegańskiej margaryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu lub 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • szczypta soli 
Nadzienie :
  • 5 jabłek
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • cynamon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
Polewa :
  • 1 gorzka czekolada 
  • 2-3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
Przygotowanie :
Do miski przesiać mąki, dodać resztę składników, wyrobić ciasto.
Jabłka i banany obrać, pokroić w cienkie plasterki, dodać sok z cytryny, przyprawy wymieszać z mąką.
Foremki na tartaletki wysmarować margaryną, wyłożyć cienką warstwą ciasta, dodać masę szarlotkową. Piec około 50 minut do zarumienienia.
Wystudzone tartaletki polać polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.

Smacznego ❤️


Komentarze