Powiem tak ❤️ Na zimne i jesienne wieczory, gorący kubek herbaty i tartaletka a'la szarlotka.
Szybko, łatwo i smacznie🌿 czego chcieć więcej.
Przepis :
- 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka wegańskiej margaryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki ksylitolu lub 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/4 szklanki mleka sojowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- szczypta soli
Nadzienie :
- 5 jabłek
- 2-3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- cynamon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
Polewa :
- 1 gorzka czekolada
- 2-3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
Przygotowanie :
Do miski przesiać mąki, dodać resztę składników, wyrobić ciasto.
Jabłka i banany obrać, pokroić w cienkie plasterki, dodać sok z cytryny, przyprawy wymieszać z mąką.
Foremki na tartaletki wysmarować margaryną, wyłożyć cienką warstwą ciasta, dodać masę szarlotkową. Piec około 50 minut do zarumienienia.
Wystudzone tartaletki polać polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.
Smacznego ❤️
Komentarze
Prześlij komentarz