Curry z selera naciowego z czerwoną soczewicą i porem

Kochani oto kolejny przepis na szybki, pełnowartościowy posiłek.
Robiąc zakupy pomyślałem sobie, że dawno nie było selera naciowego w mojej kuchni i muszę to szybko nadrobić.
Do całości dodałem jabłko, mleczko kokosowe, soczewicę i cieciorkę, a całość dopełnia spora ilość imbiru i przyprawa curry.







Przepis :

  • 2 pęczki selera naciowego
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka cieciorki
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 4 szklanki wody/bulionu roślinnego
  • spory kawałek świeżego imbiru
  • sól, pieprz, kumin, wędzona papryka
  • 1  łyżeczka curry
  • 1 łyżeczki mieszanki ziół do kuchni chińskiej
  • sok z 1 limonki
  • mleczko kokosowe (według preferencji)
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie :
Por zeszklić wraz z przyprawami ciągle mieszając, marchewki pokroić w cienkie plasterki. Do podsmażonego pora wlać bulion warzywny dodać marchewki, soczewicę, jabka pokoje w kostkę i posiekany seler. Całość gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut, na samym końcu dodać pomidory, mleczko kokosowe, cieciorkę i sok z limonki, całość dusić jeszcze przez około 5 minut.
Curry można podawać z prażonymi orzechami nerkowca.
Smacznego ❤️

Komentarze