Kochani oto kolejny przepis na szybki, pełnowartościowy posiłek.
Robiąc zakupy pomyślałem sobie, że dawno nie było selera naciowego w mojej kuchni i muszę to szybko nadrobić.
Do całości dodałem jabłko, mleczko kokosowe, soczewicę i cieciorkę, a całość dopełnia spora ilość imbiru i przyprawa curry.
Przepis :
Robiąc zakupy pomyślałem sobie, że dawno nie było selera naciowego w mojej kuchni i muszę to szybko nadrobić.
Do całości dodałem jabłko, mleczko kokosowe, soczewicę i cieciorkę, a całość dopełnia spora ilość imbiru i przyprawa curry.
Przepis :
- 2 pęczki selera naciowego
- 1 mały por
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka cieciorki
- 2 jabłka
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 4 szklanki wody/bulionu roślinnego
- spory kawałek świeżego imbiru
- sól, pieprz, kumin, wędzona papryka
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczki mieszanki ziół do kuchni chińskiej
- sok z 1 limonki
- mleczko kokosowe (według preferencji)
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie :
Por zeszklić wraz z przyprawami ciągle mieszając, marchewki pokroić w cienkie plasterki. Do podsmażonego pora wlać bulion warzywny dodać marchewki, soczewicę, jabka pokoje w kostkę i posiekany seler. Całość gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut, na samym końcu dodać pomidory, mleczko kokosowe, cieciorkę i sok z limonki, całość dusić jeszcze przez około 5 minut.
Curry można podawać z prażonymi orzechami nerkowca.
Smacznego ❤️
Komentarze
Prześlij komentarz