Wegańska tarta "BANANA PIE"

Ten przepis jest jednym z moich faworytów, wręcz uwielbiam go !
Kruchy spód, słodki "kajmak" na bazie daktyli i masła orzechowego, banany i śmietanka kokosowa - idealne połączenie ❤️







Spód :

  • 95 gramów mąki ryżowej
  • 45 gramów mąki kukurydzianej
  • 45 gramów mąki jaglanej
  • 20 gramów mąki ziemniaczanej
  • 125 gramów wegańskiej margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
Masa "kajmakowa"
  • 400 gramów daktyli
  • 200 gramów masła orzechowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 gramów mleczka kokosowego
Dodatkowo : 6-7 bananów, 1 cytryna, 2 puszki mleczka kokosowego, kakao.







Przygotowanie :
Składnik na kruche ciasto przełożyć do miski, ciasto wyrobić, wyłożyć blaszkę ciastem. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut, piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny, odsączyć z wody. Do stopki blendera przełożyć wszystkie składniki na "kajmak" zmiksować na gładką masę.
Banany pokroić w plastry, pokropić cytryną, upieczony i wystudzony spód wyłożyć masą następnie bananami i bitą śmietaną z mleczka kokosowego.
Na sam koniec posypać gorzkim kakao.

To wszystko smacznego !❤️

Komentarze

  1. Piotrku, co dodajesz do bitej śmietany(czyt. do mleczka kokosowego) by zachowało tak piękna jedwabna konsystencję? Wygląda super, planuję na święta upiec ����‍♀️♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ważne żeby było mleczko o dużej zawartości tłuszczu i dobrze schłodzone (mleczko z lidla jest naprawdę dobre) ucieram to z śmietana fix (jedno mleczko to 1 śmietana fix). Pozdrawiam Piotrek :) !

      Usuń

Prześlij komentarz