Już od dłuższego czasu marzyłem o zweganizowaniu mojego rodzinnego przepisu na "PRINCE-POLO", tak więc udało się ❤️
Bezglutenowy biszkopt, krem na bazie mocnej kawy, wkładka z orzechami i wafelkami ( te wegańskie mannersy idealnie się sprawdzają).
Biszkopt :
Wkładka :
- 140 gramów mąki ryżowej
- 70 gramów mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 8 łyżek gorącej wody
- 150 gramów erytrolu/cukru kokosowego lub innego słodu
Przygotowanie :
Siemię lniane zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut.
Do stopki blendera przełożyć banany, mleko roślinne, ocet, olej, erytrol i siemię lniane - całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Do miski przesiać wszystkie suche składniki, następnie stopniowo przelewać mokre, delikatnie mieszając.
Masę przelać do tortownicy, piec w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
Siemię lniane zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut.
Do stopki blendera przełożyć banany, mleko roślinne, ocet, olej, erytrol i siemię lniane - całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Do miski przesiać wszystkie suche składniki, następnie stopniowo przelewać mokre, delikatnie mieszając.
Masę przelać do tortownicy, piec w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
- 1/2 szklanki aquafaby
- 1/2 szklanki cukru
- 110 gramów wiórków kokosowych
- 120 gramów wafelków "Manner"
- 200 gramów orzechów włoskich
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie :
Aquafabe ubić z cukrem na sztywną pianę, wafelki, orzechy posiekać na drobne kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, piec 40 minut w 180 stopniach (do momentu zarumienienia).
Krem kawowy :
- 1 litr mleka sojowego
- 130 gramów erytrolu/ cukru trzcinowego lub innego zamienniku cukru
- 1 cukier waniliowy (32 gramy) (erytrolu + 1 łyżeczka pasty waniliowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 budyń jaglany o smaku waniliowym
- 1 budyń waniliowy ( duże opakowanie 62 gramy delecta)
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 kostki wegańskiej margaryny lub 125 gramów oleju kokosowego
- szczypta soli
- 50 ml mocnej kawy
Przygotowanie :
Do garnka przelać 3/4 litra mleka, dodać margarynę, cukru i ekstrakt waniliowy - wszystko zagotować. Resztę mleka rozpuścić z mąką i budyniem, wlać do gotującego się mleka, mieszać na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Wystudzony krem budyniowy utrzeć na gładką masę z naparem mocnej kawy.
Odłożyć do wystygnięcia.
!! W razie zważenia się kremu, ponownie podgrzać na małym ogniu i delikatnie mieszać do powrotu jednolitej masy.
Dodatkowo : 1 słoiczek gęstej konfitury z czarnej porzeczki.
Warstwy tortu : biszkopt, agaretka porzeczkowa, krem kawowy, wkładka, agaretka porzeczkowa, krem kawowy, biszkopt).
! Pamiętajcie o zostawieniu masy na wierzch i brzegi tortu.
Tak złożony tort odstawić najlepiej na całą noc, kroić następnego dnia (wkładka jest dość twarda).
To wszystko smacznego ❤️
Komentarze
Prześlij komentarz