Curry marchewkowe z czerwoną soczewicą, brokułem, szpinakiem i jarmużem

Od dłuższego czasu jestem zakochany w kuchni indyjskiej ❤️ przyprawa curry, garam masala, duża ilość imbiru i mleczka kokosowego to najlepsze połączenie.







Przepis :


  • 5 dużych marchewek
  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1/2 opakowania świeżego jarmużu
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 gramów czerwonej soczewicy
  • 1 litr wody/bulionu warzywnego
  • 1/2 puszki gęstego mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka garam masali
  • sól, kurkuma, pieprz, szczypta słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy





Przygotowanie :
Imbir, papryczkę chilli, czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, następnie dodać przyprawy ciągle mieszając. Całość zalać wodą/bulionem dodać posiekane w plastry marchewki, gotować około 10 minut na małym ogniu. W następnej kolejności dodać czerwoną soczewicę, różyczki brokuła, gotować do miękkości warzyw i soczewicy. Przed samym końcem wrzucić świeży szpinak, jarmuż i mleczko kokosowe, całość dusić około 3-4 minut.
Curry marchewkowe podawać z ryżem basmati i prażonymi orzechami nerkowca.
Smacznego ❤️

Komentarze