Donuty jaglane z masłem orzechowym i czekoladą

Każdy z nas ma swój sposób na świętowanie Tłustego Czwartku, ja osobiście od kilku lat wybieram lżejszą, bardziej dietetyczną opcję ❤️😍.
Oto fit donuty jaglane z masłem orzechowym.







Przepis:

  • 500 gramów płatków jaglanych
  • 50 gramów mąki kokosowej
  • 50 gramów mielonych migdałów
  • 200 gramów daktyli
  • 50 gramów suszonej śliwki
  • 200 gramów mleczka kokosowego
  • 400 gramów mleka sojowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny



Przygotowanie :
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Płatki jaglane zmiksować na mąkę, do stopki blendera przełożyć wszystkie składniki (najlepiej robić to partiami, blender ręczny może okazać się zbyt słaby) zmiksować na gładką masę.
Z gotowej masy uformować średniej długości "wężyki", następnie złączyć oba końce tak by powstały kręgi (najłatwiej będzie to robić wilgotnymi dłońmi) wierzch oblać gorzką czekoladą, posypać ulubionymi dodatkami.

To wszystko ❤️
Smacznego !

  • Instagram : vegano_maniak

Komentarze