SZAROTKA - wegańska, bezglutenowa, bezcukrowa

Szarlotka to ciasto dzieciństwa, większość z nas ją kocha !
Ja mój przepis chciałem zrobić w zdrowszej i lżejszej wersji, mix mąk bezglutenowych, erytrol, cynamon i Szara Reneta - idealne połączenie ❤️















Kruche ciasto :
  • 1 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki kasztanowej (można użyć ryżowej lub kukurydzianej)
  • 1 kostka wegańskiej margaryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 gramów ksylitolu
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego

Nadzienie : 
  • 1.2 kg jabłek
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki erytrolu
Przygotowanie :
Mąki przesiać do miski, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, podzielić na dwie części (jedeną większą, drugą mniejszą). Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć większym kawałkiem ciasta, włożyć do zamrażarki na 10 minut, następnie piec do zarumienienia w 180 stopniach.
Jabłka pokroić w paski, podsmażyć przez około 5 minut, odstawić do wystygnięcia, następnie dodać resztę składników.
Podpieczony spód wyłożyć jabłkami, z reszty kruchego ciasta, zrobić kratkę lub zetrzeć na grubej tarce.
Piec około 50 minut w 180 stopniach.
To wszystko ! Smacznego ❤️

Komentarze